Geslaagd Oliebollentoernooi

Het jaarlijkse Oliebollentoernooi is wederom een groot succes geworden met name doordat ook alle jeugdspelers mee mochten doen. In ruime getale werden de krentenbollen genuttigd en bonden maar liefst 35 spelers de strijd aan met elkaar in een open groep. Sebastiaan Koedoot werd na 9 snelschaakpartijen ongedeeld eerste met een score van 8 punten. Johnny van den Berge werd verrassend tweede nog voor Dig de Graaf die genoegen moest nemen met de derde plek.

Sterke competitieronde jeugd

In de 2e ronde heeft de Denk en Zet jeugd prima zaken gedaan. Het C1 team, met Reinier Flikweert, David Bruijnzeel, Juan de Graaf en Paul van de Breevaart, hield knap stand tegen favoriet Landau uit Axel. Winstpartijen waren er voor Reinier en Paul maar doordat Juan en David de eer aan hun tegenstander moesten houden, was de eindstand 2-2.

Leerzame ervaring Meesterklasse D

Inmiddels is de Meesterklasse competitie ten einde gekomen en heeft het D team van Denk en Zet een leerzame ervaring achter de rug. Helaas konden ze op de laatste speeldag geen potten meer breken en speelden ze gelijk tegen Sneek D1 en verloren van de Tegelse S.V D1 en Moira-Domtoren D2. Hierdoor moesten ze genoegen met de rode lantaarn plaats maar deze ervaring heeft ze desondanks sterker gemaakt!

Volle buit voor DEZ A

Het 1e team, oftewel The A team, van Denk en Zet heeft de maximale score behaald in de 1e klasse van de Zeeuwse schaakbond. Promovendus Goes B werd met 4-0 naar huis gestuurd.

ZSC blijft middenmoter

Op zaterdag 7 december bracht Zie Scherpe Combinatie een bezoek aan het Axelse Landau 2. We waren door het ontbreken van Dig de Graaf en Kedem Gutkind verzwakt, maar ook aan Axelse kant ontbraken een paar sterke spelers, die in hun eerste mee moesten doen. De verslagen van de Denk en Zet spelers zijn van Sebastiaan Koedoot, de Zierikzee kant is belicht door Martin Krijger.

Jeugd op podium Zeeuwse Grand Prix

Een vijftiental jeugdige Denk en Zetters hebben meegedaan aan het Pepernotentoernooi in Vlissingen dat werd georganiseerd door schaakvereniging Souburg. Het was het 5e en laatste toernooi van de Zeeuwse Grand Prix cyclus 2013. In de E groep was er dit jaar geen vertegenwoordiging van Denk en Zet maar in alle andere leeftijdscategorieen werd de strijd wel aangebonden.

DEZ C verslaat Souburg D

Het 2e reserve team van Denk en Zet heeft ook haar 2e wedstrijd van het seizoen gewonnen. Deze keer werd in Souburg het plaatselijke D team met de ruime 0.5-3.5 cijfers verslagen.

DEZ A verliest

In de avondcompetitie heeft Denk en Zet A team opnieuw verlies moeten incasseren. Nu was De Zwarte Dame uit Kruiningen nipt met 2.5-1.5 de betere na 3 remises en 1 verliespartij. Op het 1e bord was Dig de Graaf als eerste klaar nadat hij op de 19e zet het remise-aanbod van zijn tegenstander accepteerde. Na een Caro-Kann konden geen van beide spelers voordeel bereiken zodat de puntendeling de juiste uitslag was

ZSC verslaat HWP4

In Sas van Gent heeft Zie Scherpe Combinatie in de 3e ronde van de Zeeuwse hoofdklasse haar eerste overwinning behaald. Het plaatselijke Het Witte Paard 4 werd met 4.5-3.5 verslagen waardoor ZSC steviger in de middenmoot komt te staan.

Zeeuwse jeugd actief op Huttontoernooi

Onder leiding van jeugdbegeleiders Nick Dubbeldam en Joost van Ruler heeft een Zeeuwse jeugdselectie afgelopen zaterdag meegedaan aan het jaarlijkse Huttontoernooi dat deze keer werd georganiseerd in Leiderdorp. Spelers van Landau, HWP, Terneuzen, Souburg, Zierikzee, Goes en Denk en Zet namen de honneurs waar. Denk en Zet was vertegenwoordigd in elke leeftijdscategorie, namelijk Marcel van den Berge in de A groep, Alec Harmsen (B), Joost van Eenennaam (C ), Stef Verjaal (D) en Laurens van den Berge (E).

ZSC verliest nipt

Schaakcombinatie ZSC heeft in de 2e ronde nipt met 4.5-3.5 het hoofd moeten buigen voor het Goese team dat gedegradeerd is uit de landelijke competitie. Gezien het ratingverschil op de meeste borden is dit een prima resultaat alhoewel een gelijkspel er wellicht ook eventjes in heeft gezeten. ZSC speelde met een invaller door de afwezigheid van Martin Krijger maar ook Goes moest het zonder een tweetal vaste spelers doen.

D team boekt 1e overwinning Meesterklasse

Het D jeugdteam van Denk en Zet heeft haar eerste overwinning geboekt in de landelijke Meesterklasse. Op de tweede speeldag werd in de 4e ronde nipt met 2.5-1.5 verloren van Vegtlust D1 waarbij David Chen won en Elmar Stoutjesdijk remiseerde. In de 5e ronde werd kansloos met 4-0 verloren van Assen D1 maar in de 6e ronde werd knap met 3-1 gewonnen van de Paardensprong D1.

Jeugdspelers in de prijzen op HWP toernooi

Meerdere jeugdspelers van Denk en Zet zijn in de prijzen gevallen op het jaarlijkse jeugdtoernooi van Het Witte Paard in Sas van Gent. In de drie oudste jeugdcategorieen werd door een Denk en Zetter de 3e plaats behaald waardoor weer punten werden gescoord voor het eindklassement van de Grand Prix klassement.

DEZ A begint met verlies

Het eerste team van Denk en Zet is met een nederlaag begonnen in het nieuwe seizoen van de 1e klasse van de Zeeuwse schaakbond. Middelburg was te sterk maar de uitslag van 0.5-3.5 was op zijn minst gezegd geflatteerd te noemen. Bart Hertog speelde op het 4e bord een solide partij en kwam in het middenspel beter te staan door zijn tegenstander met een dubbelpion op te zadelen en een kwaliteit te winnen.

ZSC begint met gelijkspel

De kop is er af van het nieuwe seizoen van de Zeeuwse schaakcompetitie. In de eerste ronde speelde het gecombineerde team van Scherpenisse en Zierikzee, genaamde Zie Scherpe Combinatie, in de hoofdklasse tegen Souburg 2. In Scherpenisse werd met 4-4 gelijk gespeeld.

D jeugd pakt 1e punt in Meesterklasse

Het D jeugdteam van Denk en Zet speelt dit seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis in de landelijke Meesterklasse. Dit betekent dat op drie zaterdagen afgereisd moet worden naar Den Bosch waar elke keer drie partijen moeten worden gespeeld. Het team bestaat uit Stef Verjaal, Geert van Eenennaam, Elmar Stoutjesdijk, David Chen en Eduard van den Berge. Geert kan echter helaas alleen op de laatste dag meedoen.

Kop is er af in interne competitie

Het nieuwe schaakseizoen is nu echt begonnen door het spelen van de 1e ronde van de interne competitie. Het leek er op dat gelijk een aantal verrassingen te noteren waren maar het viel uiteindelijk nog mee. Zo had kampioen Sebastiaan Koedoot een stuk gegeven voor een tweetal pionnen tegen Marcel van den Berge waarbij laatstgenoemde geen profijt kon trekken en de opgerukte pionnen van Koedoot beslissend waren.

Seizoen van start met simultaan

Het nieuwe seizoen van Denk en Zet is van start gegaan met een simultaan voor zowel jeugd- als seniorleden. Dig de Graaf mocht de honneurs waarnemen en trad aan tegen 18 jeugdspelers en (slechts) 3 senioren. Hij behaalde een mooie score van 20 overwinningen en moest alleen tegen zijn broer Jan 1 remise toestaan.

Start nieuw seizoen

Vrijdag 6 september begint het nieuwe schaakseizoen 2013-2014 met een simultaan die door Dig de Graaf zal worden gegeven. Alle senior- en jeugdleden, als ook huisschakers, zijn welkom om 19.00 uur.

Jeugdspelers scoren in Goes

Negen Denk en Zet jeugdspelers hebben afgelopen zaterdag meegedaan aan het 3e Grand Prix toernooi in Goes. Door persoonlijke omstandigheden moesten de drie gebroeders Van den Berge helaas verstek laten gaan waardoor zowel Marcel als Laurens hun leidende positie (voorlopig) af moesten staan.

Bekers en 14 diploma's uitgereikt bij jeugd

Op de slotavond van de jeugd werden maar liefst 14 diploma's uitgereikt waarvan 13 keer bij stap 1 en 1 keer bij stap 3. De stap 2 jeugd redde het net niet dit seizoen om op tijd klaar te zijn voor het examen waardoor ze dit alsnog in het najaar van 2013 zullen voltooien.

Afsluiting seizoen 2012-2013

Het schaakseizoen voor de jeugd is afsloten met het jaarlijkse uitje gevolgd door de prijsuitreiking en het gezamenlijke doorgeefschaak met de senioren.

DEZ loopt bekerfinale mis

Na de recente overwinning van Denk en Zet op Het Witte Paard in de strijd om de Zeeuwse beker moest het Thoolse viertal in de halve finale aantreden tegen zustervereniging Zierikzee. In de laatste ronde van de avondcompetitie werd ongeveer een maand geleden nog met 3-1 gewonnen maar deze keer konden de Schouwenaren zich revancheren door met dezelfde cijfers te winnen.

Romantische slotronde

Tijdens de laatste interne competitieronde van het schaakseizoen wisten acht (eigenlijk negen) schakers de schaakzolder te vinden. Begeleid door de romantische tsjilpende zwaluwen welke zich buiten ophielden werden vier partijen in een gemoedelijke sfeer afgewerkt.

DEZ naar halve finale beker

Na een tussenpauze van ruim 3 maanden werd weer eens een bekerronde gespeeld. In de kwartfinale werd, na de overwinning op Goes, aangetreden tegen Het Witte Paard uit Sas van Gent dat vrijgeloot was in de 1e ronde. Alhoewel het er de hele avond niet naar uitzag werd er met 3-1 gewonnen.

Sterke finish DEZ

Het Denk en Zet A team is sterk gefinisht in de 1e klasse van de Zeeuwse avondcompetitie. In de laatste ronde werd knap met 3-1 gewonnen van Zierikzee waardoor DEZ, gezien de gemiddelde rating, op een verdienstelijke 4e plaats is geëindigd.

ZSC stelt teleur

Zie Scherpe Combinatie heeft in de laatste ronde van de Zeeuwse hoofdklasse teleurstellend met 5-3 verloren van hekkensluiter De Zwarte Dame en is daarmee op de voorlaatste plaats geëindigd in de rangschikking. Eerder werd nog van sterkere tegenstanders gewonnen maar deze ronde, die gemeenschappelijk met alle teams in Middelburg werd gespeeld, zat het op een aantal borden gewoonweg niet mee.

Winst B team; Remise C team

Het DEZ B nestelde zich ook steviger in de middenmoot van de 2e klasse. Het reserve viertal won met 3.5-0.5 van Middelburg C. Alleen Bart Hertog moest berusten in remise maar victorie was er voor Johnny en Marcel van den Berge en Ibrahim Bajramovic.

Winst voor jeugdteams

Bij de jeugd werd de laatste ronde gespeeld in de D groep. Goes was de tegenstander in de strijd om de 2e plaats achter Landau uit Axel. De uitslag was heel duidelijk in het voordeel van DEZ doordat het Thoolse viertal 2 keer met 3-1 wist te winnen. In de dubbele ronde was er een 100% score voor David Chen en Elmar Stoutjesdijk. Stef Verjaal en Geert van Eenennaam behaalden ieder 1 punt op de hoogste 2 borden. Een mooi teamresultaat met het zilver als prijs.

DEZ verrast Souburg

Het eerste team van Denk en Zet heeft verrassend met 1.5-2.5 gewonnen van de nummer 2 Souburg. Op papier duidelijk de underdog maar zoals DEZ al vaker dit seizoen heeft laten zien is dat geen garantie voor verlies.

ZSC moet 2e plaats afstaan

Zie Scherpe Combinatie heeft de 2e plaats in de Zeeuwse hoofdklasse niet vast kunnen houden na de 9e ronde. In Axel werd nipt met 4.5-3.5 verloren van Landau 2 die daardoor de 2e plaats overneemt. Gezien het gemiddelde ratingverschil van meer dan 100 punten mocht er worden uitgegaan van een zware wedstrijd maar kansen waren er zeker.

Verlies voor C1 en C3 teams

In de laatste ronde heeft het C1 team van Denk en Zet met 4-0 verloren van kampioen Landau C1 die al hun wedstrijden wonnen dit seizoen. Sterke partijen werden gespeeld met name door Joost en David op bord 1 en 2 maar helaas trokken de Axelaren allemaal aan het langste eind.

Eerste Jeugdtoernooi DEZ groot succes

Voor het eerst sinds de oprichting in 1983 heeft Denk en Zet een toernooi georganiseerd waarbij ook leden van andere verenigingen konden deelnemen. Het Open Jeugdkampioenschap van Tholen vond plaats in Scherpenisse en had een mooie opkomst van 59 deelnemers uit heel Zeeland maar ook uit West-Brabant en Belgie.

DEZ A verliest; Winst voor B team

Denk en Zet heeft in de eerste klasse van de Zeeuwse avondcompetitie niet kunnen verrassen tegen koploper Goes. In Scherpenisse werd met 1-3 verloren van de Bevelanders waardoor het kampioenschap voor hen een stap dichterbij is gekomen met nog 2 ronden te gaan. Denk en Zet blijft door het verlies in de middenmoot hangen.Op papier was de uitslag een meevaller aangezien de sterkste Denk en Zetter een lagere rating had dan de zwakste Goesenaar.

ZSC verslaat opnieuw koploper

Zie Scherpe Combinatie is de laatste tijd goed op dreef want voor de tweede keer op rij werd van de koploper gewonnen. Werd in de vorige ronde nog ruimschoots gewonnen van Het Witte Paard, nu moest Middelburg er in eigen haven aan geloven. ZSC won, ondanks de afwezigheid van Bas van de Graaf, nipt met 4.5-3.5. Ondanks het geringe verschil kwam de overwinning vanaf het begin niet in gevaar.

Groen van Prinstererschool Zeeuws Kampioen

De Groen van Prinstererschool uit Scherpenisse met onze jeugdleden Joost en Geert van Eenennaam is Zeeuws kampioen schoolschaken geworden. Samen met Andries en Felix de Jong werd in een direkte confrontatie gewonnen van de grootste concurrent De Meerpaal uit Terneuzen waarna ze de 1e plaats niet meer konden ontgaan.

Historische clubavond

De datum 8 maart is al ruim 100 jaar verbonden aan internationale vrouwendag. Vanaf afgelopen vrijdag gaat 8 maart ook de geschiedenisboeken in als de avond met de grootste opkomst bij de interne competitie van schaakvereniging Denk en Zet . Een totaal van 16 schakers bond de strijd aan in deze 20e ronde om de plek op de ranglijst minimaal te consolideren.

Jan de Graaf klimt op ranglijst

Doordat het 1e en 3e team extern moesten spelen werd er een halve interne competitieronde afgewerkt met een viertal partijen. Bart Hertog mocht het deze avond met de witte stukken opnemen tegen Marcel van den Berge. Zo goed Van den Berge de dag ervoor nog speelde in de externe wedstrijd tegen Souburg, zo slecht speelde hij nu. Hij verloor al vroeg in de opening een stuk en daarmee de partij.

DEZ A remiseert tegen Landau

In de avondcompetitie van de Zeeuwse schaakbond heeft het A team van Denk en Zet Landau in bedwang gehouden door met 2-2 gelijk te spelen.

Wisselend succes jeugd

Bij de jeugdcompetitie was er wisselend succes. Het DEZ C1 team boekte een 3-1 overwinning op het DEZ C3 team door overwinningen van Joost van Eenennaam, Juan de Graaf en Reinier Flikweert. Alleen David Bruijnzeel moest capituleren tegen Adrian Stoutjesdijk.

ZSC stoomt op naar 3e plaats

In een spectaculaire match is Zie Scherpe Combinatie erin geslaagd koploper HWP met een fikse kater naar huis te sturen door met 5.5-2.5 te winnen. Weliswaar kwamen de gasten met drie invallers, maar ZSC miste met Dig de Graaf aan bord twee een sterke troef.

Relativi(tijd)

Tijd kan ook in het schaakspel een grote – zo niet beslissende - rol spelen. Maar soms is deze rol minimaal en is de beschikbare tijd niet meer dan een relatief begrip. Het is in ieder geval de kunst om de eigen bedenktijd zo optimaal mogelijk te gebruiken en daar waar mogelijk ook na te denken in de tijd van de tegenstander.

Familieschaak

Deze schaakterm is van toepassing wanneer een stuk een dubbele aanval uitvoert op zowel de koning als een toren of dame. Daarnaast kun je de term ook letterlijk(er) opvatten. Buiten dat spreekwoordelijk de gehele schaak’sport’ natuurlijk één grote familie is, zitten er op schaakvereniging Denk en Zet ook letterlijk een aantal familieleden. Sinds afgelopen vrijdagavond mogen we broer en zus Brandwijk daaraan toevoegen.

Jeugdspelers op het PKJ podium

Nadat vorige week Guido van de Breevaart vorige week al Zeeuws kampioen bij de A jeugd was geworden en Marcel van den Berge 2e, legden nog een drietal andere Denk en Zet spelers beslag op een podiumplaats in de overige leeftijdscategorieen na de tweede speeldag.

Eerste overwinning DEZ A

Het hoogste team van Denk en Zet heeft haar eerste overwinning geboekt in de avondcompetitie van de Zeeuwse schaakbond. Op de schaakzolder in Scherpenisse werd Het Witte Paard A uit Sas van Gent met 3,5-0,5 afgedroogd.

Guido vd Breevaart Zeeuws kampioen A jeugd

In de oudste jeugdgroep van het persoonlijk schaakkampioenschap van Zeeland waren er slechts twee spelers die zich hadden aangemeld. Beide A spelers waren Denk en Zetters die in een dubbelrondige competitie mochten bepalen wie de sterkste was.

DEZ bekert verder

Schaakvereniging Denk en Zet heeft de 2e ronde bereikt in de strijd om de Zeeuwse beker. In Goes werd tegen de plaatselijke club met de maximale score van 0-4 gewonnen. Denk en Zet was op volle sterkte en dat bleek bij Goes niet het geval te zijn afgezien van het eerste bord.

Groen van Prinstererschool kampioen Tholen

De Groen van Prinstererschool uit Scherpenisse is opnieuw schoolschaakkampioen van Tholen geworden. Net als vorig jaar bleek het team met daarin onze clubleden Joost en Geert van Eenennaam de sterkste na twee woensdagmiddagen schaken.

Grand Prix jeugd van start

De nieuwe Grand Prix cyclus voor de Zeeuwse schaakjeugd is van start gegaan. Het eerste toernooi van een reeks van vijf werd voortreffelijk georganiseerd door Landau uit Axel. Maar liefst 100 schakers uit Zeeland en België hadden zich aangemeld waarvan 13 schakers van Denk en Zet.

ZSC revancheert zich tegen Souburg2

Zie Scherpe Combinatie heeft zich in de 6e ronde kunnen revancheren tegen het reserve team van Souburg. Op de schaakzolder in Scherpenisse werd met de ruime cijfers 5.5-2.5 verdiend gewonnen, waardoor het verlies in de uitwedstrijd werd gecompenseerd.