Oliebollentoernooi weer gezellig

Het jaarlijkse oliebollentoernooi van Denk en Zet was wederom een succes waarbij oliebollen weer geruisloos verdwenen in de "hongerige" schaakmagen. Achttien jeugd- en seniorleden streden om de mooie wijn- en snoepprijzen. Voor de derde keer op rij trok Dig de Graaf aan het langste eind en werd met een score van 9.5 punt uit 11 partijen eerste. Rick van de Breevaart werd tweede met 9 punten gevolgd door Sebastiaan Koedoot met 8.5 punt.

Sebastiaan Koedoot aan de leiding

Na 11 ronden gaat Sebastiaan Koedoot aan de leiding in de interne schaakcompetitie van Denk en Zet. Bij de overgang naar het nieuwe kalenderjaar blijft hij Peter van de Breevaart en Dig de Graaf nog net voor.

Jeugdpodium krijgt gestalte

Bij de jeugd zijn inmiddels 13 ronden gespeeld in de A-groep en 14 ronden in de B-groep. Een drietal spelers hebben hierbij nog geen enkele ronde gemist! Dit zijn Alec Harmsen en Ardjan de Jong bij de A en Bernd Maljaars bij de B. De opkomst is overigens altijd erg hoog bij de jeugd wat goed is voor de schaakontwikkeling!

ZSC morst onnodig punten

Zie Scherpe Combinatie heeft onnodig punten gemorst tegen Het Witte Paard 4 uit Sluiskil. Gezien het wedstrijdverloop werd onverwachts met 4.5-3.5 verloren. Hierdoor neemt ZSC na de winst van De Zwarte Dame uit Kruiningen de onderste plaats in in de Zeeuwse hoofdklasse.

Jeugdleden succesvol bij Pepernotentoernooi

Denk en Zet deed met een mooi aantal van 12 jeugdspelers mee aan het traditionele Pepernotentoernooi van schaakvereniging Souburg. Behalve in de jongste leeftijdsgroep E deed Denk en Zet in alle overige vier categorieen mee.

Wisselend succes 2e en 3e team

In de vierde ronde van de doordeweekse Zeeuwse schaakcompetitie had het eerste team van Denk en Zet een vrije ronde. Het tweede team moest afreizen naar Terneuzen waar het moest aantreden tegen een van de sterkste tegenstanders in deze klasse, althans op papier. Er werd nipt met 2.5-1.5 verloren wat op zich een verdienstelijk resultaat mag worden genoemd.

ZSC boekt mooie overwinning

Het samengestelde Thoolse en Zierikzeese team Zie Scherpe Combinatie heeft een knappe 5-3 overwinning geboekt op Landau 2 uit Axel. Dit betekende de eerste overwinning van het seizoen in de Zeeuwse hoofdklasse.

Verrassende schaakavond

Met vijf partijen was het niet de drukste schaakavond van het seizoen maar wellicht wel een met de meeste verrassingen. Dit kwam niet zo zeer doordat de toppers verloren maar eerder vanwege de onverwachte afloop van elke partij.

Score 50% 3e externe ronde

De drie Denk en Zet teams hebben in de derde ronde van de Zeeuwse schaakcompetitie een 50% score behaald. Het eerste team moest in de 1e klasse op bezoek in Vlissingen en had goede kansen met de overwinning huiswaarts te keren maar moest uiteindelijk berustten in een puntendeling.

ZSC behaalt eerste punt

Schaakcombinatie ZSC heeft in de derde ronde van de Zeeuwse hoofdklasse haar eerste punt binnengehaald. In Kruiningen werd verdiend met 4-4 gelijk gespeeld tegen De Zwarte Dame 1.

Schaakkalender up-to-date

De schaakkalender voor het seizoen 2012-2013 is op onze website voor zowel de senioren als jeugd volledig up to date gebracht. Eventuele wijzigingen worden hier rechtstreeks bijgewerkt dus controleer bij twijfel onze site!

Drukke clubavond

Met zeven partijen en een oneven bord was het relatief druk op de clubavond van Denk en Zet. Inmiddels werd de vierde ronde afgewerkt en beginnen de contouren aan de top duidelijker te worden.

Zware tweede ronde DEZ teams

Terwijl in de eerste ronden nog 5 van de 6 matchpunten werden verzilverd door de 3 DEZ teams, was het in de 2e ronde van de ZSB competitie lastig om goede zaken te doen.

ZSC verliest ook tweede wedstrijd

Op zaterdag 6 oktober wachtte het combiteam ZSC alweer een zware klus: uit tegen het vooral in de breedte sterke Souburg 2. Door het ontbreken van sterke spelers als Dig, Bas en Sebastiaan werd het er niet makkelijker op. Gelukkig konden we wel acht spelers krijgen en we kwamen tijdig in het altijd gezellige klubgebouw aan. Het was lekker druk, ook SKS 1 en SKS 3 speelden thuis.

Schaken is oorlog

Schaken is oorlog. Meestal gaat deze leus alleen op voor de 64 velden op het schaakbord en heerst er daaromheen vrede. Niets was minder waar op deze vrijdagavond op de schaakzolder. Niet dat de spelers elkaar te lijf gingen met schaakstukken en –klokken, maar het eerste uur leek het penetrante omgevingsgeluid van buiten de zolder wel op dat van een oorlogsgebied.

Geen verrassingen in 2e ronde

In de tweede ronde van de schaakcompetitie van Denk en Zet waren er geen echte verrassingen te noteren. Marcel van den Berge maakte tegen Sebastiaan Koedoot al op de vijfde zet een verkeerde loperzet waardoor een stuk verloren ging en daardoor de partij.

Sterke seizoenstart Denk en Zet

Schaakvereniging Denk en Zet is sterk begonnen aan de nieuwe Zeeuwse avondcompetitie. Het eerste team speelde gelijk tegen titelkandidaat Middelburg en het tweede en derde team wonnen beide met 2.5-1.5. Met ingang van dit seizoen heeft de Zeeuwse schaakbond gekozen voor een andere opzet waarbij de zaterdagcompetitie afzonderlijk wordt gespeeld van de avondcompetitie.

ZSC verliest openingswedstrijd seizoen

Het combi team Zie Scherpe Combinatie van de schaakverenigingen uit Zierikzee en Scherpenisse hebben in de eerste ronde van de Zeeuwse hoofdklasse niet kunnen verrassen tegen degradant Middelburg 1. In Scherpenisse werd met 2.5-5.5 verloren maar het combi team was zeker niet kansloos. De pech was dat enkele uren voor aanvang Sebastiaan Koedoot zich moest afmelden waardoor een bord leeg bleef en met een 0-1 achterstand werd begonnen.

Eerste schaaklandschap gevormd

Het politieke landschap mag in Nederland sinds woensdag veranderd zijn, maar dit was niet te merken aan het opkomstpercentage bij de eerste ronde van de interne competitie van schaakvereniging Denk en Zet op de schaakzolder: de opkomst van tien schakers (wat neerkomt op een opkomstpercentage van 53%) gaf een vertrouwd beeld van de gemiddelde schaakavond.

Schaakseizoen van start

De kop is er weer van af bij de Thoolse schaakclub Denk en Zet. Op de eerste speelavond werd door clubkampioen Dig de Graaf een simultaan gegeven aan alle jeugdleden en senioren. In totaal werden 30 partijen gespeeld waarbij De Graaf een mooie score behaalde van 28 winstpartijen, 1 remise en 1 verlies.

Start seizoen 7 september

Het nieuwe schaakseizoen staat weer voor de deur en op 7 september a.s. gaan de deuren weer open! Clubkampioen Dig de Graaf zal het dan in een simultaan opnemen tegen alle jeugd- en seniorleden van Denk en Zet. Daarnaast zijn ook vrienden, bekenden en andere (huis-)schakers welkom op deze avond om achter het bord plaats te nemen. Aanvang is om 19 uur.

Schaakkampioenen bekend

Al geruime tijd kon niemand hem meer achterhalen en is Dig de Graaf voor de derde opeenvolgende keer schaakkampioen geworden bij de senioren van Denk en Zet. Hij behaalde uiteindelijk een scoringspercentage van 88%. In de laatste ronde werd nog wel gestreden om de tweede plaats. Johnny van den Berge moest minimaal remise spelen tegen Rick van de Breevaart en slaagde daar ook in zodat Van den Berge tweede werd en Van de Breevaart zich tevreden moest stellen met de derde plaats. Net naast het podium eindigde Sebastiaan Koedoot gevolgd door Theo Blonet op de vijfde plaats.

Schaakpodium bekend

Het schaakpodium van Denk en Zet krijgt steeds meer vorm met nog een ronde te gaan in de interne competitie. Alhoewel Dig de Graaf niet meer te achterhalen is voor zijn concurrenten deed nummer drie Rick van de Breevaart toch zijn best om de tweede plek op te eisen van Johnny van den Berge.

ZSC verliest laatste wedstrijd

Schaakcombi Zie Scherpe Combinatie heeft in de laatste ronde tegen De Zwarte Dame uit Kruiningen niet kunnen winnen en is daarmee op de voorlaatste plaats geeindigd in de Zeeuwse hoofdklasse. Vanwege het 100-jarig bestaan van de schaakclub Zierikzee werd de finale ronde van alle wedstrijden gezamenlijk in Zierikzee gespeeld.

Podiumplaatsen duidelijker

Met nog drie ronden te gaan in de interne competitie worden de podiumplaatsen steeds duidelijker. Al enkele ronden is Dig de Graaf niet meer af te houden van het derde opeenvolgende kampioenschap. Hij probeerde nog wel de winst te pakken maar berustte in een puntendeling tegen Johnny van den Berge die daardoor met minimaal verschil de 2e plek inneemt voor Rick van de Breevaart.

DEZ wint van Terneuzen 2

Denk en Zet heeft goede zaken gedaan in de eerste klasse van de Zeeuwse schaakcompetitie door nipt te winnen van subtopper Terneuzen 2. De wedstrijd werd door gebrek aan spelers verdeeld over twee avonden waarbij Denk en Zet in de eerste ontmoeting op een 2.5-0.5 voorsprong kwam.

D jeugd wint en verliest

Het D-jeugdteam van Denk en Zet is er niet in geslaagd direkte concurrent Goes twee keer te verslaan. Het viertal, bestaande uit Robert Lindhout, Juan de Graaf, Joost van Eenennaam en Stef Verjaal, wisten de eerste wedstrijd met 3-1 te winnen met alleen verlies voor Robert.

Rick vd Breevaart terug op podium

In de interne schaakcompetitie van Denk en Zet heeft Rick van de Breevaart z’n kans gegrepen en heeft na lange tijd weer een plaats op het podium ingenomen. Bij afwezigheid van de nummer 2 en 3 behaalde hij zijn vijfde opeenvolgende overwinning. Daar zag het overigens lange tijd niet naar uit in zijn partij tegen Corne Niemantsverdriet.

Groen van Prinstererschool 2e van Zeeland

De Groen van Prinstererschool uit Scherpenisse is bij het schoolschaakkampioenschap van Zeeland tweede geworden. Het viertal Robert Lindhout, Joost van Eenennaam, Geert van Eenennaam en Jacco Smits zijn allen lid van Denk en Zet en lieten van de 20 teams maar liefst 18 scholen achter zich.

Wisselend succes jeugdteams

Het C jeugdteam van Denk en Zet heeft de goede lijn van de eerste ronde voortgezet. Na een 4-0 overwinning op Goes in de eerste ronde werd het nu 3-1 tegen het Landau D2 team waardoor een tweede plaats in feite niet meer gemist kan worden.

Knappe remise Marcel van den Berge

Bij afwezigheid van nummer twee Johnny van den Berge was de opdracht van broer Marcel duidelijk. Om te voorkomen dat Sebastiaan Koedoot verder klom op de ranglijst mocht hij niet verliezen. In de Siciliaanse verdediging leek hij na tempoverlies in de opening het initiatief over te laten aan Koedoot maar die werd met een dubbelpion op de e lijn opgezadeld terwijl Van den Berge een pion meer kreeg op de damevleugel.

Denk en Zet gelijk tegen Koudekerke

Denk en Zet heeft een punt mee kunnen nemen uit Koudekerke door met 3-3 gelijk te spelen. Dat was een meevaller want het Thoolse team moest verschillende invallers optrommelen om het zestal compleet te krijgen.

DEZ wederom winnaar Vierstedentoernooi

Schaakvereniging Denk en Zet is opnieuw het sterkste team gebleken in het vierstedentoernooi. Net als in de vorige edities van 2010 en 2003 was Denk en Zet beter dan UNK uit Zevenbergen, Eeuwig Schaak uit Rucphen en de Schaakhoeve uit Hoeven. In de eerste ronde werd direkt afgerekend met de grootste concurrent UNK door met 6-2 te winnen.

Dig de Graaf doet goede zaken

Bij een hoge opkomst deed Dig de Graaf in de 24e ronde goede zaken in de strijd om het Thoolse schaakkampioenschap. In een onderling duel versloeg hij zijn direkte concurrent Sebastiaan Koedoot en verstevigde daardoor zijn leidende positie. Koedoot was goed uit de opening gekomen maar overzag bij op opspelen van b4 de kracht van de zwarte loper over de diagonaal h8-a1. Dit kostte hem een kwaliteit maar kreeg hier goede tegenkansen voor terug.

Peter van de Breevaart in vorm

Na de eerdere winst op nummer drie Sebastiaan Koedoot moest deze keer nummer twee Johnny van den Berge geloven aan de dadendrang van Peter van de Breevaart. Van den Berge nam na een Siciliaanse verdediging een vergiftigde pion of f4 waarna Van de Breevaart groot ontwikkelingsvoorsprong kreeg.

DEZ uit de beker

Denk en Zet is in de eerste ronde van de Zeeuwse schaakbeker uitgeschakeld door Het Witte Paard uit Sas van Gent. Met een behoorlijk verzwakt team werd met de ruime cijfers 3.5-0.5 verloren. Door ratingverschillen varierend tussen de 200 en 600 punten mocht dit geen verrassing zijn.

D jeugd begint sterk

Het Denk en Zet jeugdteam in de D groep is sterk begonnen aan de Zeeuwse jeugdcompetitie. Het Landau D2 team uit Axel werd in een dubbele ronde getrakteerd op een 4-0 verlies en daarna werd met 2-2 gelijk gespeeld.

Vroeg invallende dooi?

Van vroeg invullende dooi was nog weinig te merken afgelopen zaterdag in Souburg. Tenminste niet wat de buiten(-en binnen!)temperatuur betrof, qua (team)resultaat is het al maanden dooi bij de schakers van Zie Scherpe Combinatie. Tot nu toe werden van de vier wedstrijden er drie verloren en één gewonnen, dus de hoogste tijd om tegen de reservetroepen van Souburg weer eens te vlammen.

DEZ 1 onderuit tegen De Zwarte Dame

Vrijdag 10 februari speelde DEZ 1 de externe competitiewedstrijd thuis tegen DZD 3. Op bord 6 speelde Marcel v/d Berge een sterke partij tegen Den Hollander. Marcel kwam zeer goed te staan maar verloor onnodig twee pionnen. Hierna werd hij weggedrukt door zijn tegenstander en werd uiteindelijk mat gezet door een paard en een toren van Den Hollander: 0 - 1

Top 3 steviger in zadel

Na 20 ronden spelen wordt de top 3 rangschikking steeds duidelijker bij Denk en Zet. Dit geldt zowel voor de senioren als de twee jeugdgroepen. Koploper Dig de Graaf moest het met de zwarte stukken opnemen tegen de nummer 2 Johnny van den Berge.

C-Jeugd start met maximale overwinning

De jeugd van Denk en Zet blijft aan de weg timmeren. Vorige week waren er nog een aantal mooie persoonlijke resultaten bij het jeugdtoernooi in Axel en daarnaast werden afgelopen week een drietal jeugdleden met hun school schaakkampioen van Tholen. Dit seizoen worden de krachten weer voor in het eerst in een aantal jaren gemeten in de C en D groep van de Zeeuwse jeugdcompetitie.

Guido van de Breevaart blijft winnen

Door een knappe overwinning op nestor Theo Blonet blijft Guido van de Breevaart voor de zesde achtereenvolgende keer ongeslagen in de interne competitie van Denk en Zet. Ook in het jeugdtoernooi van Landau vorige week bleek al dat hij in goede doen is. Alhoewel hij de zwakkere pionnenstructuur had, kon hij toch een koningsaanval opzetten. Blonet kon door de open lijnen zijn koning niet meer in veilige haven manouvreren en capituleerde.

Geslaagd jeugdtoernooi Landau

Schaakvereniging Landau uit het Zeeuws-Vlaamse Axel organiseerde dit jaar voor de 33e keer het oudste jeugdschaaktoernooi van Zeeland. Schaakclub Denk en Zet uit Scherpenisse gaf enthousiast gehoor aan de uitnodiging en was met 12 spelers goed vertegenwoordigd in het totale gezelschap van bijna 70 spelers uit Nederland en Belgie.

Vormcrisis

Vanwege afwezigheid van de koploper voor de tweede achtereenvolgende week konden een aantal concurrenten profiteren door via een overwinning in te lopen. Nummer twee Sebastiaan Koedoot moest dit dan wel doen tegen de nummer drie Johnny van den Berge. Maar vormcrisis bleek bij Koedoot een obstakel te worden in deze schaakronde.

ZSC komt punt tekort

Schaakcombi ZSC is er niet in geslaagd een punt te pakken tegen Het Witte Paard 4 uit Sas van Gent. Kansen waren er zeker maar het zat niet altijd mee. De enige overwinning werd geboekt door Dig de Graaf maar dat was zonder verlies van enig zweetdruppel. HWP bleek namelijk niet in staat het volle achttal mee naar Scherpenisse te nemen waardoor het tweede bord onbezet bleef.

Grote opkomst in het nieuwe jaar

Of iedereen speciale voornemens had voor het nieuwe jaar is niet bekend maar alle aktieve spelers op een na in de interne competitie waren aanwezig op de eerste schaakavond van 2012 waardoor er acht partijen werden gespeeld. Dig de Graaf deed goede zaken door van zijn direkte concurrent te winnen en zo revanche kreeg voor zijn eerdere verloren partij.

Gelukkig Nieuwjaar!

Schaakvereniging Denk en Zet wenst iedereen een gelukkig en schaakrijk 2012!