Dig de Graaf wint Oliebollentoernooi

Het traditioneel jaarlijkse oliebollentoernooi is wederom een prooi geworden voor Dig de Graaf. Met een 100% score in 12 partijen behield hij ruimschoots voorsprong op Peter van de Breevaart die negen keer won en een keer remise noteerde en Sebastiaan Koedoot die zeven van de elf partijen winnend afsloot.

Patent op miniatuurtjes

Dit schaakseizoen lijkt er een tweede kampioen bij te komen, namelijk die van degene die het vaakst in korte partijen verliest. Het meeste aanspraak op deze prijs lijkt Rick van de Breevaart te maken. Deze keer maakte hij het Bart Hertog erg gemakkelijk door in een Italiaanse partij het foute f4 te spelen waardoor Hertog met zijn paard op f2 kon binnendringen en de witte dame won.

Pais en vree

In de 13e ronde van de interne schaakcompetitie van Denk en Zet ging het er redelijk vredelievend aan toe aangezien de helft van de partijen in remise eindigden. De partijen waar het evenwicht wel verbroken was waren als eerste klaar.

Podium ongewijzigd

In de interne competitie werden tegelijk met de externe wedstrijd tegen Goes 2 vier partijen afgewerkt. Dig de Graaf liet er wederom geen gras over groeien en was snel klaar met Andries de Meyer nadat laatstgenoemde onnodig een stuk weggaf. Sebastiaan Koedoot blijft op de voet volgen na een overwinning op Wilco Lindhout.

Eerste overwinning Denk en Zet

Denk en Zet heeft haar eerste overwinning van het seizoen geboekt. Na twee eerdere verliespartijen werd het reserve team van Goes met lege handen naar huis gestuurd. In een spannende wedstrijd werd nipt met 3.5-2.5 gewonnen.

ZSC kan niet verrassen tegen Landau 1

Schaakcombinatie ZSC is er in de derde ronde niet in geslaagd om voor een verrassing te zorgen tegen titelkandidaat Landau 1 uit het Zeeuws-Vlaamse Axel. Dicht bij de Belgische grens werd met 5.5-2.5 verloren wat gezien het ratingverschil verwacht mocht worden.

Geen verschuivingen aan de top

De uitslagen van deze schaakavond waren min of meer volgens verwachting. Dig de Graaf bleef aan kop door een overwinning op Marcel van den Berge. Laatstgenoemde liet Pf3 te lang achterwege waardoor De Graaf de gelegenheid kreeg in het centrum op te rukken met een niet te stoppen koningsaanval tot gevolg.

Snelste overwinning?

Door afwezigheid van Sebastiaan Koedoot kon Dig de Graaf de koppositie weer terug pakken maar moest dan wel winnen van Rick van de Breevaart die de laatste weken op het podium probeert te komen. De Graaf die een week eerder ook snel klaar was, grapte vooraf dat het deze avond ook niet lang ging duren.

Sebastiaan Koedoot aan de leiding

Na zijn overwinning vorige week op de kampioen van het afgelopen seizoen heeft Sebastiaan Koedoot wederom goede zaken gedaan door van Bart Hertog te winnen. Laatstgenoemde is ongetwijfeld aan zijn sterkste seizoen bezig en had ook in deze partij prima kansen.

Het kan verkeren

Een tijd kan het goed gaan, maar op een keer trek je aan het kortste eind. Oftewel, na zonneschijn komt regen. Dat gebeurde bij Dig de Graaf die al anderhalf jaar lang niet meer had verloren in de interne competitie. Deze keer moest hij de eer echter laten aan Sebastiaan Koedoot die door deze overwinning opklom naar de tweede plek van de ranglijst.

Onnodig verlies Denk en Zet

Met een uitzonderlijk hoog aantal remises en aan het einde enkele zenuwslopende minuten was het een spannende avond voor de Denk en Zetters in hun wedstrijd tegen Souburg 4. Helaas eindigde het in een anti-climax vanwege het onnodige 3.5-2.5 verlies.

ZSC boekt eerste overwinning

Schaakcombi Zie Scherpe Combinatie heeft haar eerste overwinning van het seizoen op zak. Terwijl in de eerste ronde onverwachts nipt werd verloren, werd nu met 4.5-3.5 gewonnen van het tweede team van Landau uit Axel. Door een foutje in de teamopstelling kwam Rick van de Breevaart onverwacht op het achtste bord terecht en mocht een van de jeugdspelers uit Zeeuws-Vlaanderen schaakles geven.

Bart Hertog blijft het goed doen

Het was een schaakavond met een hoge opkomst want er werden zeven partijen afgewerkt. Na een sterke start blijft Bart Hertog hoge ogen gooien om een plaats op het podium. Ondanks dat het nog vroeg is in het seizoen wist hij na drie eerdere overwinningen in de vorige ronden de eerste punten te ontfutselen van Dig de Graaf.

Guido van de Breevaart maakt reuzensprong

Door een knappe overwinning op Raymond Leemreijze is Guido van de Breevaart van een voorlaatste plek gestegen naar de tiende plaats op de ranglijst. Leemreijze leek aanvankelijk de gevaarlijkste speler op het bord met matdreigingen maar Van de Breevaart kon dit goed pareren door de dames afruilen.

Bart Hertog verrast met overwinning

In de vierde ronde van de interne schaakcompetitie werden er vier partijen gespeeld. Na twee verliespartijen kon Wilco Lindhout zijn eerste winstpunten noteren in zijn partij tegen Guido van de Breevaart. Lindhout nam in het middenspel het initiatief door een goed opgezette koningsaanval waarbij Van de Breevaart jr een paardvork over het hoofd zag met kwaliteitsverlies tot gevolg.

Verlies reserveteam

In een verzwakte formatie heeft het tweede team van Denk en Zet haar eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen verloren. Tegen het sterk opgekomen tweede team van De Zwarte Dame werd met 1.5-4.5 verloren. Er waren veel afzeggingen deze keer vanwege diverse redenen dus werd besloten om te kiezen voor een taktische opstelling.

Valse start ZSC in hoofdklasse

De nieuwe schaakcombinatie uit Zierikzee en Scherpenisse is met een valse start aan het nieuwe schaakseizoen begonnen. In de Zeeuwse hoofdklasse werd door ZSC met een nipt 4.5-3.5 verschil verloren van het op papier zwakkere Middelburg 2. Het eerste punt werd op het tweede bord binnen gehaald door Denk en Zetter Dig de Graaf. In een konings-indier kreeg hij al snel goed spel en kwam in het voordeel via dreiging over de h8-a1 diagonaal en b-lijn.

Jeugd begint weer op 23 september

Het jeugdseizoen gaat weer van start op 23 september. Omdat de huur van de "overkant" niet meer kon worden voortgezet, zal de hele groep op de zolder gaan spelen. Hopelijk hoeven we daardoor niet tot een ledenstop over te gaan. Qua begeleiding gaat er een en ander veranderen met name omdat Corne Niemantsverdriet dit seizoen niet meer beschikbaar is. Dig de Graaf vult deze lege plek op en de verdeling over de stappen is als volgt:

Nieuw seizoen van start

Het nieuwe schaakseizoen is weer begonnen na een niet al te warm zomerreces. Vrijdagavond 9 september is er een inloopavond voor alle belangstellenden om vrijblijvend een kijkje te komen nemen op de schaakzolder van het voormalig gemeentehuis op de Hoge Markt in Scherpenisse. Iedereen is vanaf acht uur van harte welkom. De jeugd begint weer op 16 september van half zeven tot acht uur.

Denk en Zet KAMPIOEN!

Net als vorig seizoen is het eerste team van schaakvereniging Denk en Zet kampioen geworden van de eerste klasse in Zeeland. Evenals vorig seizoen moest de titel tijdens de laatste ronde worden (op)gehaald in ‘het hol van de Zeeuwse leeuw', welke zich al twee seizoenen (figuurlijk) in Kruiningen bevindt. Net als vorig jaar was in de laatste ronde het team van De Zwarte Dame de tegenstander.

Dig de Graaf kampioen

Met nog een ronde te gaan is Dig de Graaf niet meer te achterhalen en daardoor voor de tweede achtereenvolgende keer clubkampioen geworden van Denk en Zet. Hij had aan remise genoeg tegen Marcel van den Berge maar ging er met de volle buit vandoor.

Titelstrijd nagenoeg beslist

Met nog twee ronden te gaan is de strijd om het kampioenschap van schaakvereniging Denk en Zet nagenoeg beslist. Op een wat luidruchtige schaakzolder deed nummer twee Johnny van den Berge geen verwoedde poging om Dig de Graaf te achterhalen en stelde zich tevreden met remise tegen Theo Blonet. In een damegambiet kreeg geen van beide spelers voordeel en de strijdbijl werd snel begraven.

Gelukkige avond Van de Breevaart family

Hij stond nog maar 1 week op het podium en Sebastiaan Koedoot moest er al weer van af. stappen. In een direkte confrontatie met Rick van de Breevaart blunderde hij onnodig een loper weg terwijl hij zelf druk bezig was het witte paard op c3 te winnen vanwege een penning. Alhoewel Koedoot dus beter uit de opening kwam, verloor hij onnodig en onverwacht.

Sebastiaan Koedoot terug in top drie

De top vijf kwam geheel in aktie in de 28ste ronde van de interne schaakcompetitie. Dig de Graaf was als eerste klaar tegen Ibrahim Bajramovic. Na een ondefinieerbare opening kwam hij na pion- en dameafruil in het voordeel nadat Bajramovic op onjuiste wijze de paarddreiging op c7 probeerde te voorkomen. Daardoor kwam hij een pion achter en kwam zijn koning op de tocht te staan. De Graaf bouwde zijn voordeel uit en nadat Bajramovic nog meer materiaal moest inleveren, hield hij het voor gezien.

Denk en Zet uit de beker

Denk en Zet is in de kwartfinale van de Zeeuwse schaakbeker uitgeschakeld door het viertal van Souburg. De eindstand van de reguliere partijen was nog 2-2 maar in de beslissende barrage werd alsnog met 4-0 verloren in de snelschaakpartijtjes. De avond begon al met een valse start na de late aankomst van de familie Van de Breevaart. Vader en zoon begonnen daardoor met ongeveer 15 minuten tijdachterstand aan hun partijen.

Tweede team redt het net niet

Het tweede team van Denk en Zet kreeg afgelopen week de kans een plekje te stijgen op de ranglijst. Dan moest er door het Thoolse viertal wel gewonnen worden van Souburg 5 en dat lukte net niet. Als eerste haalde Marcel van de Berge een half punt binnen op het tweede bord. Beide spelers wilden in het middenspel geen risico lopen dus het evenwicht werd niet verstoord.

Eenvoudige zege Denk en Zet

Het eerste team van Denk en Zet heeft een eenvoudige 6-0 zege geboekt op het tweede team van Zierikzee. De rode lantaarndrager van de eerste Zeeuwse klasse had op geen enkel bord een kans. Zelfs een half puntje was niet haalbaar. Voor aanvang van de wedstrijd stond Denk en Zet al op een 1-0 voorsprong vanwege een last minute afzegging van de vijfde bordspeler van Zierikzee.

Schaakrondje eiland Tholen

Dat schaakvereniging Denk en Zet op de oude zolder van het voormalig gemeentehuis in Scherpenisse speelt is getwijfeld bekend bij de meeste lezers. Maar dat de leden verspreid wonen over het hele eiland is waarschijnlijk wat minder bekend. Elk dorp inclusief St. Philipsland heeft wel een of meerdere mensen op de club zitten.

Verschuivingen aan de top

Een spannende ronde stond voor de boeg waarbij de nummer 1 en 2 tegen elkaar moesten spelen en ook de nummer 3 en 4 gingen strijden om een podiumplaats.

Titelstrijd wordt tweestrijd?

De strijd om de Thoolse schaaktitel lijkt zich steeds meer toe te gaan spitsen op een tweetal spelers. Afgelopen week deden Johnny van de Berge en Dig de Graaf goede zaken door van respectievelijk de nummer vier en drie te winnen.

Nieuwe foto's op de site!!

Er zijn 2 nieuwe fotoalbums op de site gezet: Prijsuitreiking wintercompetitie jeugd 2010-2011 en schaakseizoen 2010-2011. Veel kijkplezier!

Eerste team wint en Tweede verliest

Het eerste team van Denk en Zet heeft volgens verwachting ruim gewonnen van het derde team uit Terneuzen. Op de schaakzolder in Scherpenisse stond om middernacht de teller op 4.5-1.5.

Top verstevigt positie

Het was een van de drukste clubavonden dit seizoen met een zevental partijen en slechts enkele afwezigen. Koploper Johnny van de Berge moest aantreden tegen de nummer drie broer Marcel. In een Spaanse partij bleef het lang in evenwicht, maar het was de jongere Marcel die de fout in ging en de zwarte dame liet binnendringen op h2. Daarna ging het helemaal mis toen hij zijn toren in leverde, waarna het pleit beslecht was.

Windkracht 13

Afgelopen vrijdag was het een extra knusse gelegenheid op de schaakzolder in Scherpenisse. Enerzijds knus omdat er door buiten-eilandse schaakverplichtingen van het tweede team van Denk en Zet slechts zes schakers aanwezig waren. Anderzijds (extra) knus vanwege de stormwind die om het 16e eeuwse piepende houten complex gierde. Dat een storm verschillende gedaanten kan aannemen en wendingen kan hebben bleek op de diverse schaakborden.

DEZ1 wint geflatteerd

Het eerste team van DEZ heeft een geflatteerde overwinning geboekt in de inhaalwedstrijd tegen Souburg 4. Het leek een dubbeltje op z'n kant maar het werd toch nog 4.5-1.5 nadat de rookwolken van de tijdnoodfase waren opgetrokken.

Stuivertje wisselen

Nadat hij een week eerder via een overwinning op Ibrahim Bajramovic de kopppositie had overgenomen van Dig de Graaf, kon Marcel van de Berge zich niet handhaven op de bovenste tree van de ladder. Corne Niemantsverdriet gooide roet in het eten met een knappe overwinning. Na een gesloten Siciliaan kon Niemantsverdriet sterk tegenspel krijgen over de open a en b lijn waarbij Van de Berge degene was die in de fout ging en materiaal moest inleveren.

Denk en Zet 1 toont veerkracht

Met een spannende schaakavond in het vooruitzicht toog het 1e team van Denk en Zet op naar Kruiningen waar De Zwarte Dame 2 zijn opwachting maakte. Altijd weer gezellig om te spelen in "Ons Dorpshuis" waar de plaatselijke trompetclub en de zangvereniging zorgen voor achtergrondmuziek.