Dig de Graaf Oliebollenkampioen

In het traditioneel jaarlijkse oliebollentoernooi is Dig de Graaf winnaar geworden van het snelschaken. Bij een wederom zeer hoge opkomst van bijna twintig spelers was hij de sterkste met een score van 11 punten uit 13 partijen. Hij verloor tweemaal in gewonnen stelling maar mocht ook enkele keren van erg veel geluk spreken waaronder een partij waarin zijn tegenstander mat in 1 over het hoofd zag en alsnog verloor.

Prettige Kerstdagen & Gelukkig Nieuwjaar!

Namens het bestuur iedereen prettige feestdagen toegewenst en een gelukkig en sportief 2011!

Dig de Graaf aan de leiding

Vanwege de slechte weersomstandigheden werd er niet extern gespeeld zoals gepland, waardoor een volledige interne competitieronde gespeeld kon worden. Door een gelijkspel tegen Johnny van de Berge gaat Dig de Graaf aan de leiding. In een Konings-indier had De Graaf geen trek in al te veel aanvallende impulsen waarna het remise aanbod van Van de Berge werd geaccepteerd.

Sinterklaas op schaakzolder

Aan de vooravond van het Sinterklaasfeest leken de kadootjes al te worden weggegeven. In de strijd om de eerste plaats deed Dig de Graaf namelijk goede zaken tegen koploper Marcel van de Berge. De vorige keer was er nog sprake van enige onderschatting door De Graaf waardoor hij nog blij moest zijn met remise.

Eerste team neemt de leiding

Doordat de concurrentie punten liet liggen heeft het eerste team van Denk en Zet de leiding kunnen nemen in de eerste klasse van de Zeeuwse schaakcompetitie. In Vlissingen bleef het plaatselijke team met lege handen staan door een afstraffing van 0.5-5.5.

Geen verrassingen in interne competitie

Ondanks dat het tweede team hun externe wedstrijd af moest werken waren er toch nog vier interne partijen te bewonderen. Johnny van de Berge nam het op tegen Bart Hertog en was als eerste klaar. Na een gelijkopgaande strijd was het Hertog die mistastte en een pion achter kwam. Toen hij ook nog een tweede pion achter kwam hield de gedesillusioneerde speler het voor gezien.

Ranglijsten junioren weer ok

Problemen met de ranglijst zijn nu definitief opgelost. Rangen en standen worden voortaan elke week weer bijgewerkt.

Draak en venijn

​Een regenachtige vrijdagavond weerhield onze schaakliefhebbers er niet van op te komen naar de historische schaakzolder in Scherpenisse. Het aanhoudende geklater van de regen zorgde voor inspiratie en flater. Theo Blonet mocht het met de witte stukken opnemen tegen Bart Hertog.

Zwarte avond

Het was letterlijk en figuurlijk een zwarte avond voor de schakers van Denk en Zet. Letterlijk omdat alle uitslagen in het zwarte voordeel uitvielen. Figuurlijk omdat sommige schakers een behoorlijk aantal zaken (en zetten) over het hoofd zagen.

Culinaire experimenten

Aangemoedigd door de feestvierders in het etablissement onder de schaakzolder kwamen de heren schakers tot enkele culinaire hoogstaande partijen. Culinair omdat de experimenten die op het bord kwamen een ware delicatesse waren voor de echte schaakfijnproevers.

Still going strong

Met dat motto consolideerde de jeugdige Marcel van de Berge zijn koppositie. Nadat hij vorige week verrassend kampioen Dig de Graaf op remise hield (waar zelfs nog meer in had gezeten) en daardoor de koppositie veroverde, trakteerde hij nu zijn oudere broer Johnny van de Berge op een nul.

Two down, seven to go ..

Denk en Zet heeft aan de verwachtingen voldaan door ook haar tweede wedstrijd te winnen in de Zeeuwse eerste schaakklasse. In Koudekerke werd de plaatselijke 75 jarige vereniging met 4-2 achtergelaten in hun clubgebouw, dat in de komende week wordt afgebroken om plaats te maken voor een splinternieuwe voorziening.

Het gevaar van onderschatting

De jeugdige Marcel van de Berge moest het opnemen tegen de kampioen van afgelopen seizoen Dig de Graaf. De Siciliaanse verdediging werd door De Graaf snel gespeeld met een enkele onnauwkeurigheid maar kwam door zijn sterk loperpaar toch prima te staan. Omdat Van de Berge zijn paard in de penning liet staan, kon De Graaf het edele dier van het bord halen ten koste van twee pionnen.

Ranglijsten weer up-to-date

Vanwege een technisch probleem zijn de lijsten de eerste ronden niet goed bijgewerkt. Alle lijsten werken weer naar behoren. Met vriendelijke groet, Uw webmaster

One down, eight to go…

Met die gedachte verlieten zes schakers van Denk en Zet opgetogen de schaakzolder op de vroege zaterdagmorgen. Opgetogen omdat in de missie, om de titel in de eerste klasse te prolongeren, de eerste horde genomen is. En niet de minste horde! De nummer drie van afgelopen seizoen, Souburg drie, werd met het kleinst mogelijk verschil terug de Oesterdam over gestuurd.

Eerste topper beslist

In de derde ronde van de interne competitie speelden de op papier twee sterkste spelers van de club tegen elkaar. Dig de Graaf en Sebastiaan Koedoot moesten de degens kruisen en de uitslag werd een weerspiegeling van hun ratingverschil. In een Konings-indier hoefde De Graaf met zwart niet veel te vrezen en hij nam in het middenspel het heft in handen met pionwinst tot gevolg. Koedoot bracht nog wel een mooi schijnoffer op het bord maar dit werd door De Graaf omzeild.

Debuterende spelers en openingsrepertoires

Het eerste aan- en optreden van de heren Dig de Graaf en Ibrahim Bajramovic in de interne competitie van het seizoen 2010-2011 was kort maar krachtig. Bajramovic die last van een stijve nek had kon daardoor blijkbaar bepaalde velden op het bord niet (over)zien, want nadat hij slecht uit de opening kwam overzag hij diverse witte dreigingen, waardoor de stukken weer snel in het doosje konden.

En toen was de zomerstop voorbij

Alsof er nooit een zomerstop is geweest bonden acht schakers de strijd weer met elkaar aan op de schaakzolder in Scherpenisse. Hoewel de schakers hun ritme nog moeten opbouwen vielen er geen verrassingen in de eerste ronde van de interne competitie. De eerste game-on and -off betrof de partij tussen Sebastiaan Koedoot en Raymond Leemreijze. Al na enkele zetten sloeg de vlam in de pan, waarbij Koedoot de dames afwisselde en een sterke doorgeschoven pluspion in het centrum creeerde.

Nieuw seizoen van start!

Op vrijdag 3 september gaat het nieuwe schaakseizoen van start voor de senioren. De jaarlijkse ledenvergadering vindt een week later plaats op 10 september. De jeugd begint op 17 september.

Seizoensafsluiting met simultaan

Denk en Zet heeft haar seizoen afgesloten middels een simultaan door kampioen Dig de Graaf. De jaarlijkse traditie werd hiermee in stand gehouden. Tegen een groep van dertien spelers werd een score bereikt van 9 overwinningen, 1 remise en drie verliespartijen. Overwinningen waren er voor Corne Niemantverdriet, die tot zijn geluk een dame kado kreeg, en Rick van de Breevaart en Theo Blonet. Een knappe remise werd behaald door jeugdspeler William Flikweert die zijn partij met een pionnenachterstand toch in evenwicht kon houden.

Nipt verlies in bekerfinale

Denk en Zet heeft in de strijd om de Zeeuwse schaakbeker een nipt verlies geleden in de finale. In het Zeeuws-Vlaamse Axel werd met 2.5-1.5 verloren van hoofdklasser Landau. De uitslag was geen verrassing want met uitzondering van het vierde bord bestond er op alle borden een nadelig ratingverschil. Dit was evenwel niet altijd merkbaar.

Foto's prijsuitreiking en doorgeefschaak

Het duo William van de Berge en Aart van de Breevaart hebben het jaarlijkse doorgeefschaaktoernooi gewonnen. Er werd slechts door een van de spelers een remise toegestaan en de overige partijen werden gewonnen. Een terechte winnaar dus! De foto's van het toernooi en de prijsuitreiking van de interne competitie staan nu op de site!

Dig de Graaf clubkampioen

Alhoewel het al een aantal ronden zeker was, is Dig de Graaf uit Scherpenisse na het spelen van de laatste ronde officieel kampioen geworden in de interne competitie van Denk en Zet. Met een scoringspercentage van 85% is hij de verdiende winnaar van de wisselbeker.

Stukken in de aanbieding

In de interne competie werden een vijftal partijen afgewerkt. Op meerdere borden werden stukken in de aanbieding gedaan maar in de topper tussen Dig de Graaf en Rick van de Breevaart was er sprake van een bloedeloze remise. Voor de eindstand deed de uitslag niet meer ter zake waardoor beide spelers verdere hoofdpijn wilden voorkomen. Pa Peter van de Breevaart had er meer zin in en ging onstuimig aan het offeren tegen Corne Niemantsverdriet

Denk en Zet in finale beker

Denk en Zet is doorgedrongen tot de finale van de Zeeuwse bekercompetitie. Het viertal van de club uit Scherpenisse zette in de halve finale Zierikzee opzij met 2.5-1.5. In de kwartfinale was Denk en Zet nog de meerdere van hoofdklasser Het Witte Paard uit Sas van Gent.

Denk en Zet 2 verslaat Oostkapelle

Het tweede team heeft met 2.5-1.5 gewonnen van Oostkapelle. Overwinningen werden geboekt door Ibrahim Bajramovic en Raymond Leemreijze op respectievelijk het tweede en derde bord terwijl Wilco Lindhout het punt deelde. Enige verliespartij kwam op naam van Bart Hertog op het eerste bord.

Denk en Zet 1 KAMPIOEN!

Schaakvereniging Denk en Zet is na een zwaar bevochten 3-3 gelijkspel tegen concurrent De Zwarte Dame 2 uit Kruiningen kampioen geworden in de eerste klasse van de Zeeuwse schaakbond. Hierdoor is direkte promotie afgedwongen naar de Zeeuwse hoofdklasse waar het team al eerder twee keer uitkwam.

Eerste team wint van Terneuzen 3

Omdat de oorspronkelijk speeldatum was gepland op Goede Vrijdag werd de wedstrijd tussen het eerste team van Denk en Zet en Terneuzen 3 verzet naar een latere datum. Vanwege het niet beschikbaar zijn van alle spelers werd besloten om de wedstrijd over twee avonden uit te smeren.

Dig de Graaf ontsnapt aan verlies

Vanwege externe competitieverplichtingen waren er net als vorige week maar drie partijen in de interne competitie. Dig de Graaf speelde tegen Corne Niemantsverdriet op het oog een simpele partij die relatief snel in winst leek te worden omgezet. In de opening had hij namelijk een stuk gewonnen alhoewel Niemantsverdriet daar wel twee pionnen compensatie voor had.

Vrijdag gehaktdag!

Het leek bij Denk en Zet of als vrijdag gehaktdag was in plaats van woensdag. De stukken werden her en der in de aanbieding gedaan met verrassende ontknopingen. Onder andere bij Marcel van de Berge tegen Ibrahim Bajramovic was het raak. Al vroeg in de opening werd door Van de Berge een blunder begaan door zijn paard en loper te laten vorken via een pion op d4.

Rick van de Breevaart wint subtopper

In de strijd om het eremetaal heeft Rick van de Breevaart in een direkte confrontatie met Jan de Graaf zijn tweede plaats versterkt. Van de Breevaart toverde een koningsgambiet op het bord die De Graaf niet helemaal goed aanpakte waardoor zijn dame vast stond op f6. Van de Breevaart liet na te rocheren om daarmee versneld een aanval op de damevleugel op te zetten. Dit kwam goed uit de verf met name nadat De Graaf verzuimde een stuk te offeren om het centrum open te breken en de witte koning in gevaar te brengen. Van de Breevaart kon doordrukken en het volle punt bijschrijven.

Top drie maakt geen misstap

De top drie van het Denk en Zet klassement maakte afgelopen week geen fout en wonnen allemaal hun partij. Nummer drie Johnny van de Berge was als eerste klaar tegen Ibrahim Bajramovic. In het damegambiet speelde laatstgenoemde speler zijn pion door naar c6 waar het niet te verdedigen viel. Dit ging gevolgd door een paardoffer op g6 die geen kans van slagen had. In een laatste stuiptrekking werd er nog een tweede stuk tegenaan geofferd maar ook dit mocht niet baten. Nadat hij nog had geprobeerd om zijn pionnenvoordeel uit te spelen werd Bajramovic uiteindelijk mat gezet.

DEZ wint vierstedentoernooi

Schaakvereniging Denk en Zet heeft het Vierstedentoernooi op haar naam geschreven. In Hoeven bleek het Thoolse achttal de sterkste van de avond na een drietal partijen van 20 minuten per persoon per partij. Sinds de jaren negentig wordt dit toernooi van oudsher jaarlijks gehouden met de schaakclubs uit Steenbergen, Hoeven en Rucphen. Echter door omstandigheden was het toernooi in 2003 voor het laatst georganiseerd en het is nu nieuw leven ingeblazen. Bovendien verving Zevenbergen het team van Steenbergen omdat laatstgenoemde club niet voldoende spelers aan het bord kon krijgen.

Sterke partij Marcel van de Berge

In de interne competitie werd door velen een tweede partij gespeeld binnen een week tijd. Goede zaken werden gedaan door de gebroeders De Graaf. Jan won van nummer twee Johnny van de Berge en Dig kon Ibrahim Bajramovic van zich af schudden. Bart Hertog zorgde voor een verrassing door Sebastiaan Koedoot aan de zegekar te binden. Verder won Marcel van de Berge een puike partij van Corne Niemantsverdriet en Raymond Leemreijze won van Wilco Lindhout die zijn dame onnodig in de aanbieding deed.

Eerste en tweede team winnen in Zierikzee

Denk en Zet blijft goede zaken doen in de eerste klasse van de Zeeuwse schaakbond. Volgens verwachting werd lantaarndrager Zierikzee 2 opzij gezet via een 5-1 overwinning. Concurrent De Zwarte Dame 2 uit Kruiningen blijft in het spoor door een 4-2 overwinning op Goes 3.

Gezellig senioren uitstapje

Ons jaarlijkse uitstapje stond ook dit jaar weer in het teken van de steengrill en de bowlingbal. Een jaarlijks gezellig uitstapje met alle senior-leden van Denk en Zet.

Zeven partijen en een gouden wissel

Het was weer ouderwets druk op de schaakzolder in Scherpenisse. Veertien aanwezige senioren en dus zeven partijen die gespeeld worden, dat komt niet elke week voor. De eerste beslissing viel tussen Ibrahim Bajramovic en Corné Niemantsverdriet. Vorige week werd Bajramovic direct vanuit de opening weggespeeld, dit keer zat hij aan de goede kant van het bord.

DEZ kegelt HWP uit de beker

De Denk en Zet schakers hebben tegen de verwachting in Het Witte Paard uit Sas van Gent uit de beker gekegeld. Tegen de hoofdklasser werd met 2-2 gelijk gespeeld en in de daaropvolgende barrage, met een versneld speeltempo van 5 minuten per speler, werd het Zeeuws-Vlaamse viertal met 3.5-0.5 van het bord geveegd.Op het eerste bord nam Dig de Graaf het op tegen S. Bajraktari en koos voor de Siciliaanse verdediging nadat de loting de zwarte stukken voor hem opleverde.

Wilco Lindhout boekt knappe overwinning

In de interne competitie van Denk en Zet werden vier partijen gespeeld. De gebroeders Van de Berge troffen elkaar op het schaakbord en de jongste telg Marcel speelde met de witte stukken en probeerde het de nummer twee zo moeilijk mogelijk te maken. Nadat de stukken ontwikkeld waren bleef er voor Marcel alleen wat loperzetjes over waarna Johnny het inititatief nam door op de koningsstelling een stuk te offeren tegen twee pionnen.

Koploper lijkt uit vorm

Koploper Dig de Graaf lijkt na zijn gelijke spel van vorige week en verlies tegen Souburg 4 in vormcrisis te verkeren. Nu was Rick van de Breevaart te sterk na een mooi paardoffer dat zonder blikken of blozen werd aangenomen. Toen De Graaf ook nog de verkeerde voortzetting koos maakte Van de Breevaart jr het via een dameoffer mooi af.

Tweede team nipt ten onder tegen Middelburg 3

Het tweede team van Denk en Zet heeft een nipte 3.5-2.5 nederlaag geleden tegen Middelburg 3 en neemt een plaats in in het rechter rijtje van de tweede klasse. Bart Hertog ging als eerste in de fout op het eerste bord. In het Slavisch van het damegambiet had de Middelburger zijn c pion opgespeeld naar de vijfde rij en ruimtevoordeel gekregen op de damevleugel.

Eerste team verslaat Souburg 4

Schaakvereniging Denk en Zet blijft met een 4-2 overwinning op Souburg 3 op koers voor de titel in de eerste klasse. Voor de afwezigen Theo Blonet en Joris van Dijke waren er waardige vervangers gevonden in Johnny van de Berge en Ibrahim Bajramovic. Laatstgenoemde kreeg een Schotse partij op het zesde bord en kreeg na paardafruil een dubbelpion op de c lijn.

Geschiedenis herhaalt zich

De geschiedenis lijkt zich steeds te herhalen. De opening wordt netjes gespeeld en het ziet er goed uit bij het begin van het middenspel. Maar dan gaat het toch weer mis en wordt er plotseling een stuk weggeblunderd. Zo ook deze keer in de partij van Wilco Lindhout tegen Bart Hertog. In het Slavisch van het damegambiet had Hertog zich goed ontwikkeld en Lindhout stond redelijk maar wachtte lang met zijn rochade.

Dig de Graaf neemt revanche op broer Jan

Op een rustige vrijdagavond werden er drie partijen afgewerkt in de interne competitie. Onder andere de topper tussen de broers Dig en Jan de Graaf die respectievelijk de eerste en derde positie op de ranglijst innamen. Eerder dit seizoen had Dig nog onverwachts zijn eerste en enige nederlaag geleden dus hij was gebrand op revanche.

Bajramovic verrast Van den Berge

Verrassingen alom bij schaakvereniging Denk en Zet. Johnny van den Berge bouwde met de de witte stukken zijn stelling zorgvuldig op tegen Ibrahim Bajramovic en dacht hiermee de partij naar zich toe te trekken. Bajramovic bekend staand om zijn snelle en scherpe spel zorgde in het eindspel voor een daverende verrassing door zijn doorgebroken pion te verzilveren voor een dame. Er was geen houden meer aan voor Van den Berge. Noeste arbeid kon zo de prullenbak in.

Ruime overwinning eerste team

Het eerste team van Denk en Zet heeft een ruime 5-1 overwinning geboekt op Goes 3. De eerste helft van de avond leek het hier niet direkt naar uit te zien en de uitslag is dan ook enigszins geflatteerd. Een van de partijen die de hele avond wel positief leek uit te pakken was die van Johnny van de Berge.

DEZ 2 speelt gelijk tegen Souburg 5

Het tweede team heeft de punten gedeeld met het vijfde team van Souburg. De volle buit werd binnengehaald op de hoogste borden door Ibrahim Bajramovic en Bart Hertog. Nieuwkomer Jan Harmsen speelde zeer verdienstelijk maar redde het uiteindelijk net niet. Wilco Lindhout had het betere van het spel en dacht zijn kwaliteit terug te kunnen offeren om de overwinning binnen te halen maar bleek zich daarbij behoorlijk misrekend te hebben.

Mooie overwinning Raymond Leemreijze

Raymond Leemreijze heeft een verrassende overwinning geboekt op Peter van de Breevaart. Na een versnelde draak maakte Van de Breevaart het zich moeilijk en beging met b6 een blunder. Hij had geluk dat de witspeler stukwinst niet direkt zag en zelfs een stuk achter kwam. Toch won Leemreijze alsnog een toren terug en kwam een kwaliteit voor te staan.

GELUKKIG NIEUWJAAR!

Alle schaakleden de beste wensen voor het nieuwe jaar! Veel schaakplezier in 2010!